· 

Разрешено ли е да шофират глухи хора?

Кратък отговор: Разбира се!

 

Дълъг отговор: Разбира се, имаше време, когато беше забранено за глухите да шофират и не им беше позволено да получат шофьорска книжка. Това е история от дълго време. В днешно време се приема за даденост! Независимо от това, първото автоматично допълнение в Google под "Може ли глухите ..." идва с предложението: "... карам кола?" Всичко, което може да се каже за това, е, че и тук, тъй като акустиката е драстично надценена в много други области на живота. Разбира се, глух човек не чува, когато линейка задейства сирената. Той също така не чува сигнала на колите, чакащи зад него.

От друга страна, повечето глухи хора естествено са много по-внимателни, имат разширено зрение и възприемат зрителните стимули по-бързо. Така че може да се случи сирените да се виждат много преди да станат силни или да се забележи повишеното внимание при по-защитен стил на шофиране. Всички предимства, нали? Освен това има и мигачът на фаровете, който има предимство пред акустичния клаксон, тъй като може да бъде директно присвоен на конкретен автомобил.

 

Разбира се, преди да се регистрира за шофьорски изпит, глух начинаещ шофьор трябва да получи сертификат от УНГ лекар, но това служи само за изключване на други увреждания, като чувството за баланс. Въпреки това, това е недостатък в сравнение с изслушването на хора, които се нуждаят от този сертификат само в изключителни случаи. За това има отстъпки, например за данъци или при покупка на нов автомобил.

 

Истински недостатък може да бъде, че глухите хора не могат да чуят, когато шофират на твърде ниска или твърде висока предавка. Но можете да видите това и в скоростта или да вземете автоматична кола. Независимо от това, колите с ръчно превключване могат да увеличат износването и разхода на гориво, но това не променя основната способност за шофиране. Всичко останало се компенсира от честите погледи в задните и страничните огледала и общото повишаване на вниманието. Или шофьорската книжка на чуващ човек е била отнета, защото е включил вграденото радио - предназначено за използване в трафик - твърде силно и не може да чуе нищо друго освен музиката? По-точно, те също могат да изживеят пътния трафик чисто визуално.

 

В бъдеще чуващите хора така или иначе би било добре да свикнат с глухотата в трафика: електрическите автомобили са почти безшумни и стига да нямат вградени високоговорители, за да излъчват предупредителни шумове, благодарение на годините практика, глухите хора имат решаващо предимство: електрическата кола за тях е също толкова безшумна, колкото и тази с двигател с вътрешно горене. Така че в бъдеще, ако двигателите с вътрешно горене бъдат забранени (както Норвегия вече планира да направи), глухите хора ще бъдат ли разпознати по факта, че не се страхуват от електрически автомобили, ако изведнъж се появят пред тях?