· 

Не казвайте глухонями!

Кратък отговор: Съвсем стандартен. Само без музика.

 

В повечето случаи глухите от раждането хора изобщо не пропускат музика. Въпреки това може да ви бъде интересно да ходите на концерти или дискотеки, ако музиката е особено наситена с баси. Чрез баса глухите хора също могат да усетят музиката и съответно да танцуват. Последните глухи и слабо чуващи са по-свързани с музиката и следователно могат да я пропуснат.

 

В допълнение към субтитрите, преводачите могат също така да гарантират, че музиката е достъпна за глухи и увредени хора, използвайки жестомимичен език. От няколко години има глухи артисти, които организират жестомимичната версия на Евровизия, засега основно в онлайн потока. Страните организатори често са управлявали и версия на жестомимичен език, понякога дори международни знаци. Има различни подходи: Можете да опитате да преведете идеята зад текста в поетичен знак или да следвате ритъма и дължината на реда. Инструментите често също се визуализират. В идеалния случай добрият превод съчетава всички тези елементи, за да предаде възможно най-много от музиката. Понякога има и музикални клипове със знаменитости, които са научили жестомимични езици, като видеото с Джони Деп и Натали Портман, подписващи "My Valentine" от Пол Макартни. Подобни подходи са достойни за похвала по принцип, но имат големия проблем: актьорите най-често репетират подходящите движения на ръцете и иначе не владеят жестомимичния език. Можете да видите това, особено в празните изражения на лицето. Заслужава си сравнение с жестомимичните версии на песните на Евровизия.

 

Освен това да се наслаждаваш на музиката е също толкова индивидуално, колкото и глухотата или самият глух. Някои се забавляват, празнувайки уикенда в клубовете; някои ходят на концерти с преводачи. Някои си слагат слушалки и усещат баса или чуват какво имат, докато слушат музика до края на слуха си. Тук не могат да се правят общи изявления. Музикантът Signmark и рапърът Wawa са доста изключителни. И двамата са глухи и произвеждат музиката си директно на жестомимичен език. Във всеки случай е трудно да се сравни света на жестомимичния език с говоримия език: глухите хора имат напълно различни светове на опит. Някои художници на жестомимичен език също отхвърлят термина "поезия на жестомимичен език", тъй като това е концепция, която се основава на говорена поезия, с рими и линии, които не могат да съществуват на жестомимичния език. Вместо това се нуждае от различна идея за поетичен израз на жестомимичен език – като „Визуален народен език“. Другият въпрос е как може да изглежда подобна концепция за музика. Но може би визуалният народен език също е музика на жестомимичен език?

 

Вероятно просто музиката, преведена на жестомимичен език, преодолява празнината: музиката е достъпна за слушателя, но в същото време той вижда знаците. Глухите също се възползват от музиката, въпреки че музиката сама по себе си е напълно чужда на тяхната култура.